Skydebanen

I Absalonsgade findes et baghus med en facade - ud mod Skydebanen - som overrasker i sammenligning med de øvrige huse. Et hus fra 1856, et glad hus, som er udstyret med fine små altaner. Et eksempel til inspiration for tidens mange altanforsøg.

Urban
 
 

Føtex (tidl. Havemanns Magasin)

Den funktionalistiske forretningsejendom er med det fremtrædende trappetårn og blå neonlys en markant bygning i det københavnske bybillede. Facaden på forretningsejendommen er opdelt i vandrette bånd, der bliver fastholdt i karnappen og i tårnet af buede altaner, der er typiske for den skibsinspirerede funktionalisme. Huset er opført som en søjlebåret jernbetonbygning. Oprindeligt var facaden beklædt med matglaserede hasle-klinker opsat traditionelt i mørtel med bronzeankre. I dag, efter en facaderenovering, er facaden beklædt med sandstensfliser. Bygningen blev 1938-40 opført til Havemanns Magasin, men rummer i dag supermarkedet Føtex. 

DAC
 
 

Vestersøhus

Arkitekten Kay Fisker stod for en række boligbebyggelser, der netop udskiftede nyklassicismens kendetegn med en mere opdateret funkisstil. Et af hovedværkerne inden for denne stil er det harmoniske Vestersøhus, som han udførte i samarbejde med C.F. Møller. 

Vestersøhus, der strækker sig langs Søerne i København, fik en stor indflydelse på dansk boligbyggeri. For nok var altanen 1930’ernes store bidrag til boligbyggeriet, men her blev den yderligere raffineret. 

I stedet for blot at hænge altanen uden på bygningen, blev partiet ved altanen samtidig trukket tilbage. Dette kaldes altan-karnap-princippet. Herved opnås brede og anvendelige altaner, mens stuen ved siden af altanen får en hjørnekarnap med store glaspartier. 

På de to øverste etager spænder altanerne i Vestersøhus over to fag som en terrasse. Disse altaner og tagterrasser giver Vestersøhus en skulpturel facade. Dermed opnås en variation, som opløser den næsten 500 meter lange husblok i en rytmisk komposition. 

DAC